13 February 2025

Miten toimia kun suorahakukonsultti ottaa yhteyttä

Mitä on Executive Search eli suorahaku?

Executive Search, eli suorahaku (head hunting), on räätälöity rekrytointiprosessi, jossa työnantaja käyttää ulkopuolista suorahakukonsulttia etsiessään sopivaa henkilöä avoinna olevaan tehtävään. Julkisia ilmoituksia ei käytetä, vaan suorahakukonsultti etsii potentiaaliset ehdokkaat erilaisista tietolähteistä, ottaa heihin luottamuksellisesti yhteyttä ja esittelee asiakkaalle parhaiten tehtävään soveltuvat henkilöt.

Milloin yritykset käyttävät suorahaun palveluita Suomessa?

Suorahakua hyödynnetään erityisesti silloin, kun halutaan tavoittaa sellaiset osaajat, jotka eivät itse aktiivisesti etsi uutta työtä. Menetelmää käytetään, kun potentiaalisten ehdokkaiden määrä on rajallinen, heitä on vaikea tavoittaa ja tavoitteena on löytää tehtävään paras mahdollinen henkilö.

Onko suorahaku tarkoitettu vain johtajatason tehtäviin?

Ei enää. Suomessa suorahakua käytetään yhä enemmän myös päällikkö- ja asiantuntijatason rekrytoinneissa.

Mistä suorahakukonsultit löytävät Suomessa ehdokkaita?

Nykyään näkyvyys verkossa on erittäin tärkeää. Erilaiset sähköiset ammatilliset verkostot, kuten LinkedIn, ovat suorahakukonsultille keskeisiä tietolähteitä.

Lisäksi konsultit hyödyntävät yritys- ja toimialalistoja, järjestöjen ja liittojen jäsenrekistereitä sekä erikoisalakohtaisia hakemistoja – esimerkiksi ekonomien, insinöörien ja juristien osalta.

Markkinoilla on myös useita erikoistuneita hakukoneita, joiden avulla voidaan etsiä tietoa esimerkiksi henkilön työhistoriasta, koulutuksesta, julkaisuista ja muista julkisista lähteistä, kuten nimitysuutisista, lehdistötiedotteista ja vuosikertomuksista.

Miten pääsen suorahakukonsulttien tietoisuuteen?

Ensimmäinen askel on huolehtia siitä, että LinkedIn-profiilisi on ajan tasalla ja huolellisesti täytetty – se on yksi tärkeimmistä tietolähteistä suorahakukonsulteille.

Monet suorahakuyritykset ottavat vastaan myös avoimia hakemuksia verkkosivujensa kautta. Näin konsultti voi olla sinuun yhteydessä, kun profiiliisi sopiva tehtävä avautuu. Myös aktiivinen verkostoituminen, asiantuntija-artikkelit, esiintyminen seminaareissa ja muu näkyvyys omassa ammattiryhmässä auttavat herättämään kiinnostusta.

Kannattaako vastavalmistuneen olla yhteydessä suorahakuyrityksiin?

Suorahakua käytetään yleensä sellaisten tehtävien täyttämiseen, joissa vaaditaan kokemusta. Asiantuntijatason hauissa kiinnostus herää usein vasta, kun työkokemusta on kertynyt noin viisi vuotta.

Mitä suorahakukonsultti arvostaa?

Suorahakukonsultti toimii asiakkaan toimeksiannon pohjalta ja arvioi ehdokkaan soveltuvuutta tämän toiveiden ja vaatimusten mukaan. Asiakas määrittelee usein tarkasti toivottavan työkokemuksen, osaamiset ja työskentelytyylin.

Hyvä ja tuloksellinen työhistoria, pitkäkestoiset työsuhteet ja loogisesti etenevä ura ovat aina plussaa.

Miten toimia, kun suorahakukonsultti ottaa yhteyttä?

Yhteydenotto kertoo, että nimesi on noussut esiin jossain yhteydessä ja konsultti haluaa tutustua sinuun tarkemmin. Hän selvittää, vastaatko asiakkaan hakuprofiilia ja oletko kiinnostunut keskustelemaan mahdollisesta työpaikan vaihdosta.

Ennen kuin sitoudut prosessiin, kysy rohkeasti riittävästi tietoa tehtävästä ja toimeksiantajasta. Mieti myös, mitä uusi tehtävä voisi merkitä urasi kannalta.

Kaikki keskustelut suorahakukonsultin kanssa ovat luottamuksellisia. Ammattitaitoinen konsultti ei koskaan luovuta tietojasi eteenpäin ilman lupaasi. Jos tehtävä ei ole sinulle sopiva, konsultti voi palata asiaan myöhemmin – ehkä seuraavalla kerralla tarjolla on juuri unelmatyösi.

Kirjoittajasta

Mika Nevasuo on Talentor Finland Oy:n Managing Partner ja kansainvälisen Talentor-verkoston perustaja. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus vaativista suorahakuprosesseista asiantuntija- ja johtajatasolla niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Mika on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri (KTM) ja hänellä on Suomen Psykologiliiton myöntämä sertifikaatti osaamis- ja kompetenssipohjaisiin henkilöarviointeihin.